Békés családi hajlék: Szívvel? Kényszerrel?

Békés családi hajlék,  mit jelent? Korábban érzékletesen körbejártuk itt: Otthon az életedben. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy az otthonteremtés felelőssége a legtöbb családban a nők vállán nyugszik. Ráerősítenek a társadalmi normáink, legtöbb esetben a családi minta is. Ugyanakkor az is előfordul, hogy nem külső elvárásokból táplálkozik, hanem szívből csináljuk, mintha nekünk találták volna ki az otthonteremtő szerepét, mert nőként sokunk így van kódolva. (Ha férfiként vagy érintett családteremtő, akkor is igazak lehetnek rád a leírtak!)
Elérhetetlenből reális békés családi hajlékMi történik akkor, ha azok közé sorolod magad, akiknek ennek megteremtése nem csettintésre megy, súlyként, stresszként, a „képtelen vagyok megoldani”, a „magamra maradok” keserűségével éled meg, esetenként még megfelelési kényszerrel is béklyóba kötve? Mert ugyanakkor két-három-négy, sőt többfős családod előtt kell „macsétával vágnod a bozótot” a mindennapok során. Azt hiszem ez a kép jól illusztrálja a küzdelmet, ami sokszor jellemzi a családteremtők életét.

Hogy oldod fel az ellentmondást?

Mert a kedves, békés családi hajlék megteremtésének igénye összeütközésbe kerül a legyen-kész-a-vacsora, megvan-e-a-lecke, ki-megy-a-gyerek-meccsére, szorongatásával. A vacsis családi kivel-mi-történt, az igyunk-meg-kettesben-legalább- egy-pohár-bort, vagy a mikor-jutok-el-ismét-a-jógaórámra fényévekre kerül a lehetőségpalettán.

És lehet fújni az örök nótát, hogy persze a férfiaknak mennyivel könnyebb, mert nekik nincs második, harmadik műszak, de a helyzet megoldásának sürgetése, kényszere legtöbbször nálunk, nőknél marad.Békés családi hajlék

Van rá gyógymód, hogy olasz családi perpatvarokat idéző háztartásunkból igazi békés kis hajlékot varázsoljunk. Ugyan nem varázsütésre, de mindannyian tudjuk, hogy miért dolgozunk. Mert mindannyiunknak van élménye az otthon békéjéről, amikor akár csak pillanatokra, de azt éreztük, hogy most minden olyan rendben van. És tényleg elérhető! És nemcsak pillanatokra!

Ujjal mutogatás helyett

De visszatérve a felelősségre, a békés családi hajlék, az otthonteremtés felelősségére, hol van az igazság mindezek tükrében? A válasz nem biztos, hogy elsőre jön, de az szinte biztos, hogy rögtön beleborzongunk: már megint a felelősség. De nem feltétlenül szükséges beleborzongani. Azt szoktam mondani: ha rajtad áll valami, az sokkal jobb, mert nem külső erők (= párod, gyereked, tágabb környezeted) kényének, kedvének vagy kitéve, hanem magad alakíthatod a helyzetet. És itt van a fordulópont. De mi az?

Kapcsolódó írások:

5 dolog, amit kerülj nőként, ha cél a békés családi hajlék
Felelősségből lehetőség
6 megszívlelendő dolog, ha békés hajlékra vágysz
Lehetne bor és pezsgő,de nem

=>Családformáló

error: Content is protected !!