Miért merem azt mondani, hogy az önbizalom, igen, a tiéd is, megerősíthető, hogy ne csak toporogj, vagy esetleg csak közel kerülj, hanem elérd az életben, amit szeretnél, és bátran szembenézhess a kihívásaiddal, céljaiddal, és sikerre vidd őket?

Mert karnyújtásnyira van a megoldás! Megválaszoljuk, miért érdemes belevágni, körbejárjuk, miért tűnik kezdetben olyan nehéznek, milyen megtorpanások akadhatnak, ha már dolgozunk az önbizalmunkon, és a kérdésekben elrejtjük a megoldási javaslatokat is.

Önbizalom: ezek miatt esélyes, hogy visszaszerezd

Aki mer, az nyer!

Vágj bele, megéri!

Azért, mert mindenki által hozzáférhető, megbízható, egyszerű, megtanulható praktikák, érzelmi-gondolati áthangolási lehetőségek állnak rendelkezésünkre, amelyekkel elindulhatunk az önbizalmunk visszaépítése kalandban, és aminek eredményeként a hozzáállásunk, magabiztosságunk is lépésről-lépésre a kívánt irányba fejlődik. Nézzük egyenként:

MEGBÍZHATÓ

Mert ezek a változást támogató módszerek, eszköztár emberek tíz- és százmilliói által kipróbált, és bevált, amelyeket a tudomány is alátámaszt.

EGYSZERŰ

Egyszerű, nincs hókuszpókusz, csak világos impulzusok, és tennivalók, ettől is működik!

MINDENKI ÁLTAL HOZZÁFÉRHETŐ

Tehát nem kiváltságosok elixírje, minden varázslat nélkül, számodra is elérhetően.

MEGTANULHATÓ

Annyi mindent sikeresen megtanultál már az életben, miért pont ez ne sikerülne?!

Miért nehéz mégis?

Adódik a kérdés: ha ez így van, és az önbizalom visszaszerezhető, akkor hogy a…– tudom, ide mindenki a saját hangulata szerinti kifejezést helyettesíti be az önbizalom kapcsán- … csudában szaladgál annyi bizonytalan, saját levében fövő, egyről a kettőre nem jutó, rágódó…, boldogtalan…, akár szorongó, önbizalomhiánnyal küzdő ember?

HOZZÁFOGNI MIÉRT NEHÉZ  AZ ÖNBIZALOM VISSZASZERZÉSÉHEZ?

 • „Úgyse…”
  Kézenfekvő válasz lehet, mert kevés az önbizalmunk. Ennek oka, hogy sok kudarc, frusztráció ért már bennünket, bele se fogunk a vágyott célok elérésébe, vagy bele sem merünk merülni bármilyen megérdemelt örömbe. Az „úgyse sikerül, egy csődtömeg vagyok” gondolat imamalomként dolgozik bennünk. Figyeld, hogy a csőd szót használod!
Miért nehéz visszaszerezni?

Karcol-karcol az önbizalomhiány…

 • Félünk az újtól, a változástól
  Amit az ember nem ismer, attól bizony tart, mert az (eleinte biztosan) tartogat meglepetéseket, bizonytalanságokat, így esetleg stresszt.
 • Régi félelmeket dédelgetünk
  Elsőre azt gondolnánk, hogy – logikusan- az ember menekül a félelmeitől: de nem, bizony a régi félelmeinket előszeretettel dédelgetjük, azokat legalább ismerjük, és ez – bármily meglepő – biztonságot ad.
 • Kényelmünk fontos, nem fáj eléggé
  Karcol-karcol a bizonytalanságunk, önbizalomhiányunk, de a szenvedésnyomás nem elég nagy, plusz annál lustábbak vagyunk, hogy tegyünk ellene, elvagyunk a „langyos mocsárban”. De bármennyire is az a könnyebb, kényelmesebb, utána „az én olyan szerencsétlen vagyok” kesergése, nagyon sokszor negatív önbeteljesítő spirálba húz be, és húz és húz lefelé folyamatosan. Vagyis mindig ott munkálkodik bennünk.
 • Szégyelljük
  Reméljük, így már nagyon a XXI. században ez egyre ritkább, és a rengeteg – az élete előremozdítása érdekében a változtatásba beleálló- sorstárs arra ösztökél, hogy bátran fordulj segítségért! Ami viszont gyakori, hogy a nagy mágusokról, akikről mindig úgy tudtuk, megállíthatatlanok, megfellebbezhetetlenek, egy váratlan krízis alkalmával kiderül, hogy az bizony csak maszk, amit eddig viseltek. Nekik aztán tényleg nehéz segítséget kérniük.
 • Teljesen természetes az alacsony önbecsülésed
  Találkoztam már olyan középkorú hölggyel, aki számára természetes volt, hogy ez az ő élete. Fel sem merült benne, hogy ezen változtatni lehet.
 • Várunk a csodára
  Egy tipikus halogató technika: abban bízunk, hogy egyszer csak majd magabiztosnak fogjuk érezni magunkat, és onnantól önbizalommal telten tesszük a dolgunkat. Ha így lenne, egyetlen önbizalomhiánnyal küzdő ember sem lenne a világon.Csodavárás helyett a cselekvés sokkal többet ér. Úgyhogy azzal, hogy rákerestél, és elolvasod ezt a blogot, csodavárás helyett máris tettél egy lépést azért, hogy az önbizalmad újraépítsd.

Mi jut még eszedbe?

KÖZBEN MILYEN NEHÉZSÉGEK LÉPNEK FEL, AMIKOR AZ ÖNBIZALMADON DOLGOZOL?

Eddig arról beszéltünk, miért nem kezdesz bele, most pedig arról fogunk, ha belefogsz, miért torpansz meg, esetleg  miért adod fel:

 • Nem tudtad, hogyan kell változtatni: bocsánat, de nem vetted a fáradságot, hogy megismerd a változtatás a lényegét, pszichológiáját és a változást támogató lépéseket a siker felé.
 • Nem igazán (jól) tűzted ki eddig a célt/ nem a probléma gyökeréhez nyúltál (ez sokszor kiderül a coaching során, amikor elkezdünk együtt dolgozni).
 • A választott megoldási stratégiád úgy visz sikerre, hogy több szinten transzformálod a működésed. Lehet, valamelyik hiányzik: csinálod, de nem vagy meggyőződve róla, vagy kérdés, érzelmileg hogy állsz a dologhoz.
Miért nehéz visszaszerezni?

Melyik ponton adtad föl?

 • Gondolkodtál már azon, hogy a változási folyamat mely pontján adod föl, mondasz csődöt? Ez is beszédes lehet a továbblépés felé.
 • Pusztán az akaraterődre hagyatkoztál!
 • Azt mondani, „magamért csinálom”, legtöbbször nem ad elég erőt, motivációt.
 • Amikor a megtorpanásaidat kudarcként élted meg…: nem kértél, vagy nem a számodra megfelelő segítséget kérted.
 • Még valami: legyél őszinte: elég türelmet szavaztál-e magadnak, hogy apránként visszaépülhessen, ami egyik legnagyobb ajándék a kiteljesedésedhez: az önbecsülésed?

Ráismertél magadra valamelyikben?

Forrás:
+ sok saját és még több segítői tapasztalás

 

error: Content is protected !!