Énmunka – Önismeret önfejlesztés

Bármely szerepünkben, élethelyzetünkben tett erőfeszítéseinknek, cselekedeteinknek, reakcióinknak, változtatási szándékunknak az alapja szerencsés esetben az önismeret. Ha megfigyeljük a működésünket, akkor bizony nem mindig ezt tapasztaljuk. Éppen ezért meg is osztok  a magam gyakorlatából néhány önismereti alapszabályt, és amik segíthetnek, ha változtatni szeretnél a világodon!  Engem például azonnal cselekvésre is sarkalltak, amikor megfogalmaztam, kimondtam őket. Íme:

AZ ÖNISMERET / ÖNFEJLESZTÉS 5 ARANYSZABÁLYA

1. TE VAGY A LEGFONTOSABB!

Elsőre furcsának tűnhet önzetlenséget elváró, arra buzdító világunkban egy ilyen mondat, de mégis nagyon igaz. Annak, hogy elindulsz az önismeret útján: magadra figyelsz, észreveszel megváltoztatnivalókat, elfogadod azokat, cselekszel, és ezzel egészebb, boldogabb leszel, rajtad kívül a környezeted a legnagyobb nyertese! Így mindenkivel jót teszel. Önzetlenül 🙂 !

2. SOSE HASONLÍTSD MAGAD MÁSOKHOZ!

Mindenki megismételhetetlen, egyedi, ezért a működése, lelki lüktetése is az: önmaga megismerésének tempója, mikéntje, a megoldásai szintén! Ezért, ha belekezdesz az önismeretbe és az önfejlesztésbe, csak önmagadra figyelj, és ne másokra, és ne arra, hogy ők hogyan haladnak! =>Bezzeg…!

3. MINDEN ÉRTED VAN!

Ez egy olyan mondat, amit szinte mindannyian gyűlöltünk már – akár sokszor – életünkben. Mert ezt a mondatot a gödör mélyén bizony hajlamos gyűlölni az ember!

Ugyanakkor tetszik, nem tetszik, de igaz. Nem kell, hogy elfogadd, amikor még a sebeidet nyalogatod, mert akkor tényleg nehéz. Elég akkor, amikor már kívülről is rá tudsz nézni a helyzetre. Akkor viszont tanácsos, minél hamarabb!

önismeret

4. VÁLTOZTATNI MAGADON, ÓRIÁSI LEHETŐSÉG!

Lehet, hogy azt gondolod, hogy ez a mondat óriási …marhaság. Minden(ki) azt példázza, hogy megmozdulni önmagunkért a legnehezebb. De gondolj bele, kinek könnyebb megfelelni?  A világnak, vagy magadnak? Kin/min könnyebb változtatni? Mert a világban minden rád ható erőnek más a mozgatója, érdeke! Mennyi esélyed van arra, hogy a világra  – vagyis azokra az erőkre mind – mérhető befolyásod legyen? Gyakorlatilag semmi!

Ha belátod, hogy megfelelni magadnak a könnyebb, és változtatni is magadon egyszerűbb, akkor ráadásul a változtatáshoz egyeztetned is csak egyetlen – fontos 🙂  – valakivel szükséges. „Vele”, ahogy egyre inkább rászoktatod magad, mindent meg tudsz beszélni. Ha rászánod magad, és elmélyülsz az önismeretben, akkor azt is érezni,  tudni fogod, hogy számodra mi a legjobb.

Extra ajándéka ennek  a hozzáállásnak és az önismeretnek, hogy megbarátkozol magaddal, a kevésbé örömteli részekkel is, és így elfogadva minden veled kapcsolatosat, megerősödve meg tudsz küzdeni bármilyen szembejövő erővel. És pont ez a lényeg. A Te lényeged, befolyásod, óriási lehetőséged, az ölelhető, boldog önmagadért!

5. NE HALOGASS!

Végül, de nem utolsósorban, ha úgy érzed, nincs minden a helyén benned önmagaddal kapcsolatban, fogj hozzá a megoldáshoz most, mert fél vagy egy év múlva sokkal nehezebb lehet! Plusz gondolj bele, az így elfecsérelt időt mennyivel jobb felszabadultan, oldottan tölteni!

Ha kell egy kis biztatás, hogy elkezdd, vagy támogatás útközben, itt megtalálsz!  

Kapcsolódó írásaim:

6 ok: legalább egy biztosan hat az önbizalomhiányod kialakulásában
Az önbizalom visszaszerezhető! Igen, a tiéd is!
Hogyan számold fel az önbizalomhiányod? Javaslom, kezdd ezzel!
Társkeresés – 45 fölötti nők – 5 tévhit és megdöntésük
Kísértés, ellenállás, Glamour-napok

error: Content is protected !!