Ez a kis összefoglaló a veszteségekről szól. Azért, hogy rádöbbentsen, mennyi minden lehetőségből, örömből, boldogságból kimaradsz az életben önbizalom hiányában. Nagyon sokan megélik akár a helyzetek, és állapotok legtöbbjét, viszont nem fogalmazódik meg bennük, hogy önbecsülésük, önbizalmuk helyreállításával mindegyiket örökre elfelejthetnék, és felszabadultan belefeledkezhetnének végre az életbe.

Sophia Lorent idézem majdnem szó szerint, aki nagyon jól megragadja, mit jelent ez a veszteség:

„Jobb felfedezni az életet és sok-sokat hibázni, mint kockázatmentesen és eseménytelenül „biztonságosan” élni. Egy-egy hiba, amit elkövetünk, nem nagy ár a jobb, teljesebb életért.”

Íme, egy lista, hogy például, MIRŐL MARADSZ LE, MIBŐL MARADSZ KI:

18. A LEGKISEBBTŐL A LEGNAGYOBBIG RENGETEG ÉLMÉNYRŐL, ÉLET TARTOGATTA ÖRÖMÖKBŐL!

Félsz belevágni bármibe, tehetségtelennek, alkalmatlannak, érdemtelennek, kedvetlennek éled meg magad!
Nem mersz kiállni a parkettre rokizni, mert béna vagy hozzá. Kimaradsz a jobb agyféltekés tanfolyamról, mert – bár ott mindenki megtanul rajzolni – te szerinted nem fogsz! Nem mész el egy társasjáték partira, amit még nem játszottál – mert téged mindenki okosnak tart, és mi van, ha hibázol, állati ciki! Nem veszel részt egy összejövetelen – most figyelj – mert hullik és kevés a korábban gyönyörű hosszú hajad! Ez utóbbi igazán extrém, de megtörtént a világtörténelemben! Biztos a környezetedben találkoztál az önbizalomhiány ilyen jeleivel, vagy teljesen véletlenül neked is száz ilyen helyzeted van!

17. NEM TUDOD MEGÉLNI A FÜGGETLENSÉGET PÉLDÁUL MÁSOK VÉLEMÉNYÉTŐL

Azon kapod magad, hogy minden ellened van, utálod, hogy a kritikák maguk alá temetnek, esetleg átvernek, jogtalanul bántanak, és azt még jobban, hogy néha elhiszed, hogy igazuk van, és utálod azt is, hogy önbizalom híján, nem mersz fegyvert fogni ellenük. Nincs meg az, hogy nyugodtan hátradőlsz, és azt mondod: „Mondhat mindenki, amit akar!” (Persze, ha sokan mondják és sűrűn, akkor az azért legyen gyanús…!)

16. ARRÓL IS LEMARADSZ, HOGY KONFLIKTUSOS HELYZETEKBEN BÁSTYAKÉNT ÁLLJ!

Önbecsülés-bástyaIgazad van, ez temperamentum kérdése is lehet! Ugyanakkor, ha azt érzed, hogy a meggyengült önbecsülés-bástyáidat egy konfliktusban odavágott mondat is rombolja, érdemes elgondolkodnod, miért pont az a beszólás hatolt olyan mélyre.

15. ABBÓL SZINTÉN, HOGY MEGENGEDD MAGADNAK, HOGY HIBÁZZ, AHOGY MINDENKI MÁS – MINDEZT MAGABIZTOSAN

Megveted magad, mert nem mered beismerni a hibádat még magadnak sem, holott messziről tudja mindenki, hogy múltkor ott és akkor… te voltál a hunyó. Az egyik kliensem ezt az érzést még az óvodából(!) cipeli magával. Biztos, hogy ilyesmire van szükséged?

14. KIMARADSZ A TEREMTÉSBŐL, ABBÓL, HOGY FELSZABADULTAN ALKOSS!
TUDOD, ABBÓL, AMI A FLOW-T EREDMÉNYEZI!

Nem tudsz kreatív lenni, mert hol ez, hol az gátol. Tele vagy korlátozó hiedelmekkel, félelemmel, gyakorlatilag az önbizalomhiány, „a nem vagyok elég jó”, ami akadályozva befigyel. (Általában is, de munkahelyen ez különösen hiányozhat!)

13. LEMARADSZ ARRÓL, HOGY MEGÉLD A SIKERT, ÉS A VELE JÁRÓ ELÉGEDETTSÉGET!

elrontott süti és önbizalomNem hogy kockázatot nem vállalsz, hanem nagyon nehezen fogsz bele bármibe, uram bocsá’ halogatsz, nem mintha lusta lennél, hanem korábbi sikertelenségeid miatt! Plusz még neheztelsz is magadra! (Van persze a lusta verzió is, de gyakran azt látom, hogy a halogatás és az önbizalomhiány erősen összefügg!),

Ez lehet egy elrontott sütitől kezdve egy elrontott párkapcsolatig bármi. Különös ismertetőjel, hogy sokáig rugózol rajta, és a kudarc csontig hatol!

12. ABBÓL IS KIMARADSZ, HOGY JOGOS IGAZAD FELETT ÉREZHESS APRÓ KIS DIADALT,  ABBÓL, HOGY ÉRVÉNYES ÉS SZÁMÍT A VÉLEMÉNYED!

Azt gondolod, hogy „a francba…, tudom, hogy igazam van, de valami visszatartott, hogy beleálljak ebbe a vitába”! A konfliktus kerülése szintén karakter kérdése is lehet. De aki ilyen karakter, az nem fogalmaz meg hasonló mondatot, hanem túllép a helyzeten. Ebből a különbségből tudhatod, hogy rád mi igaz.

11. ABBÓL SZINTÉN, HOGY MEGÉLD, ÉRTÉKES VAGY!

Mindenki legalábbis furcsán néz rád, amikor visszautasítasz bármilyen megérdemelt dicséretet, vagy nem tudsz örülni egy ajándéknak, mert a tudatalattidba az égett bele, hogy nem érdemled meg egyiket sem!

10. SŐT, ABBÓL IS, HOGY KLASSZ, FELHŐTLEN, SZERETETTELI KAPCSOLATOD LEGYEN A KÖRNYEZETEDDEL…!

Onbizalomhianyos- zárkózott-szurkálódóA hátad mögött tüske-bökinek hívnak, mert a léted szerves része a zárkózottság, szurkálódás, ítélkezés, kritika (sok) mindennel és mindenkivel szemben. Ennek egy tipikus esete, hogy nem vagy jóban, sőt kifejezetten rosszban vagy például anyáddal! (Pláne, ha mindketten önbizalomhiánytól szenvedtek.)

Idáig olvasva, rád vajon melyik igaz? Egyik sem? Olvass nyugodtan tovább!

9. KIMARADSZ ÖNMAGAD MEGVÉDÉSÉNEK, MAGAD MELLETTI KIÁLLÁSNAK AZ ÖRÖMÉBŐL, SIKERÉBŐL, ABBÓL, HOGY EGYENRANGÚ VAGY!

Tipikus: Mások lenyúlják az ötletedet, és ékeskednek velük! Vagy kisebbrendűségi érzésed van: gyengének tartod, leértékeled az innovációdat, mert a managementnek úgyse fog tetszeni, annak ellenére hogy a kollégáid szerint is zseniálisan meg lehet oldani az ötleteddel az aktuális kritikus – mondjuk részecskefizikai,  folyamatoptimalizálási, csoportmotivációs, stb. stb.- problémát.

8. KIMARADSZ ABBÓL, HOGY CINKOS LEGYÉL A KAPCSOLATAIDBAN, SOKKAL INKÁBB A MAGÁNY JUT NEKED!

Ez az előzőnek az ellenkező megnyilvánulása, és annyit tesz, hogy uralkodsz mindenki felett. Nem azért mert erre gyúrsz, hanem mert így szocializálódtál. Ezzel a viselkedéssel az anno tőled sokszor elvárt, szélsőséges (családi) helyzetekhez történő alkalmazkodást, az önbizalom hiányát, a sok bizonytalanságot igyekszel a mai működésedben tudat alatt kompenzálni. Elsőre úgy tűnhet, hogy ez a fajta viselkedés, hatalom(?) nem veszteség, de mégis az. Nem vagy tőle boldog, ahogy a környezeted sem. Az uralkodók leginkább magányosak…, és szerintem neked sem Mátyás, az igazságos, aki itt elsőre beugrik.

7. SŐT, ABBÓL SZINTÉN, HOGY SZABAD SZUVERÉN LEGYÉL A PÁRKAPCSOLATODBAN!

Féltékeny vagy a párodra csak azért, mert… (ide sok minden kerülhet, ami a lényeg, hogy az ő viselkedésétől teljesen függetlenül). Mert a te önbecsülésed az, ami hangolja ezt az érzést. Vagy: alárendeled magad párod véleményének, meggyőződésének, és ami te vagy, nem tud kibontakozni a kapcsolatban. Az ok-okozat fordítva is igaz!

6. KIMARAD EGY NAGYON FONTOS AZ ÉLETEDBŐL: A VIDÁMSÁG, HUMOR.

Kimarad az élmény, hogy cinkosan összekacsintasz bárkivel egy poénon. Attól, hogy te poénkodj, végképp távol állsz. Mert például nincs bátorságod, önbizalom, önbizalmad hozzá, vagy mert nem érted a humort. Korántsem azért, mert nem vagy elég eszes hozzá, hanem mondjuk, védekezésképpen: mert céltáblája voltál, vagy rajtad csattant nem egyszer.

5. ABBÓL IS KIMARADSZ, HOGY ÁLTALÁBAN JÓL ÉREZHESD MAGAD!

Érzed a különbséget?
Forgatókönyv 1 🙁 : Kijöttél a rutintárgyalásról, lógó orral, borús gondolataidba merülve bandukolsz a kocsidig, felhúzott vállakkal, a járdát bámulva, hogy elindulj a következő teljesítendő dolgodat kipipálni. Nem lesz könnyű, mert az örök csata újabb epizódját vívod ma otthon a gyerekkel, hogy fókuszáljon már egy kicsit jobban, hogy ne órákig tartson csak a töri-tanulás az egyébként jó képességeivel! Abba is kicsit beleszorongsz önbizalomhiányoddal, hogy egyáltalán eszébe jut –e a párodnak a mai évfordulótok. Morogsz azon is, hogy miért nem bújik már elő a nap, mert még az idő is ellened van!

Vagy forgatókönyv 2 🙂 : csak úgy sugárzik belőled az előző megbeszélésed pozitív végkicsengésének derűje, ahogy visszaidézed, kicsit el is mosolygod magad, hogy igen, azt a kis érvelést épp jókor, és azzal az odaillő csavarral dobtad be (ide mindenki behelyettesítheti a tevékenységét). Azt veszed észre, hogy mindenki megnéz, pedig, semmi különös nincs rajtad. Dehogynem, az önbizalom. Kívül is látszik, ami belül sugárzik! Lelkesen mész a kocsidhoz, várva a nagyobb kamaszoddal ma esedékes heti beszélgetést, amiben azt a rázós témát taglaljátok, hogyan fókuszálhatná jobban a figyelmét tanulás közben. Örülsz annak is, hogy ezt a heti beszélgetősdit annak idején kitaláltad – de szalad az idő- már 3 éve, mert a gyerekek élvezik, készülnek rá. Hab a tortán, hogy édes izgalommal tölt el, hogy este a párod vajon milyen meglepetéssel készül az évfordulótokra, amiről a kisebbik gyereked, a kis cserfes, természetesen már kikotyogott valamit. Felnézel az égre, és bár még csak kikandikál a felhők mögül, de te már sütni látod a napot!

4. KIMARADSZ ABBÓL, HOGY ÖNMAGADAT MÁSOKTÓL FÜGGETLENÜL SZABADON ÉLD MEG!

Ez a 7. tipikus dolognak egy általánosabb, ezért még fájóbb esete. Nagyon erősen korlátozza a szabadságodat a szörnyű béklyó, ha magadat mindig másokhoz hasonlítgatod, hozzájuk méred, hogy mennyire vagy jó, de ami sokkal veszélyesebb, hogy mennyivel vagy rosszabb! Lehet ezt még fokozni: környezetedre is ezt a nézőpontot erőlteted rá! Ez kéz-a-kézben jár a kényszerű megfelelni akarással. Mindennek és mindenkinek. Nos, tudjuk, ez lehetetlen. Tehát a lehetetlenre vállalkozol, és még lelkiismeret-furdalásod is van! Klassz!

3. KIMARADSZ ABBÓL, HOGY AZ ISMERKEDÉS KÍVÁNCSISÁGÁT, KEDVES IZGALMÁT, ÉS HA AZ ÉLET ELHOZNÁ, AZ IGAZ SZERELMET MEGÉLD!

Ha megtetszik valaki, a világért sem kezdeményeznél, biztatnád, sőt esetleg menekülsz! Utána pedig veszteségként éled meg, hogy ismét egy újabb lehetőség, amit elszalasztottál! Lásd Brigi esete!

2. AZ ÖSSZEGZÉSHEZ KÖZELEDVE: ELTŰNIK AZ ÉLETEDBŐL A SZABADSÁG, AZ ÖNMAGAD MEGÉLÉSÉNEK SZABADSÁGA, ÉS A BOLDOGSÁG IS!

Védekezésre vagy menekülésre vagy a működéseddel hangolva, az alacsony önbecsülés mellett sokszor társad a félelem, magány, aggodalom, és a szorongás. Az „üss vagy fuss” parancsából legtöbbször a „fuss” jut el hozzád, mert nem érzed képesnek magad arra, hogy üss, vagyis hogy önbecsülésedet építő választ adj a világból feléd érkező jelekre.

1. Egyáltalán, KIMARADSZ A nagybetűs, csodálatos LEHETSÉGES ÉLETEDBŐL!

Ez semmilyen további leírást nem igényel!

Ráismertél valamelyikben magadra? Ugye, hogy mennyire ordít a „Kimaradsz!”

+1 megjegyzés: Lehet, hogy már a blogposzt bevezetőjéből tudtad, hogy ez bizony rólad szól!

Mert nap mint nap veszteségeket élsz meg, mert – Sophia Lorennél maradva- nem rendezője, hanem mellékszereplője, ne adj’isten huszadrangú statisztája vagy a saját filmednek!

Mindez azért történik veled, mert híján vagy egy egészen fontos dolognak: a felszabadultan megélt önszeretetnek! Ez óriási dolog, mert ha visszaszerzed, akkor szabad vagy! Teljesen megváltozik a nézőpontod, gondolataid, érzéseid, cselekedeteid: más lesz a kisugárzásod! Ebből a sok jóból a környezeted is kap. Nem is akármit. Fogalmad sincs, ez az érzés mennyire szexi! Annyira, hogyha ezt érzik rajtad, mindenki szerelmes lesz beléd (=többségében az ellenkező neműek), a többieknek pedig legalábbis szimpatikus leszel! Az pedig tovább ERŐSÍT! TÉGED!

Csábító? Elgondolkodtat? Tegyél érte! Zongorázni lehet a különbséget! Ha segítség kell az induláshoz, vagy ha kíváncsi vagy, hogyan lehet, még inkább hogyan érdemes ringbe szállni az önbizalom visszaszerzésért, itt megtalálsz!

Forrás: saját és segítői tapasztalásaim

error: Content is protected !!