Újévi fogadalom… lelkesítő, érzékeny, vagy már egyenesen unalmas a téma? Idén se ússzuk meg: … leszokom… lefogyok… huhh…

újévi fogadalom - az örökzöld fogyásHa úgy érzed, inkább továbbkattintasz, ne tedd, mert van új a nap alatt! Ponotosabban régi, csak vadiúj tálalásban! lehet, hogy Neked is csak ez a  kis változtatás kell. Ha kíváncsi vagy néhány nem erőszakos, az életedet nem csőstől felforgató praktikára az újévi vállalásaid sikeréhez és persze más tervedhez is akár, olvass nyugodtan tovább!

Fogadkozunk millió szám: elkezdem…, lefogyok…, leszokom…, abbahagyom…,! Na, és a sikerráta? Hát arról inkább ne is beszéljünk, volt szinte az egyöntetű válasz, amikor gyors körbekérdezést végeztem barátok, ismerősök között.
Mert a kezdeti lelkesedés – tisztelet a kivételeknek – hamar elszáll. Akaraterő? Kitartás? Elhatározás? Pontosabban ezek hiánya…?
Ha még lelkes vagy, akkor valószínűleg eddig (szinte) minden fogadalmad sikerült, vagy… idén teszel fogadalmat először. Esetleg nem csináltad végig, amit bevállaltál, és még él benned a csalódás? Vagy a legnépesebb táborba tartozol, akik már belefáradtak jó néhány próbálkozásba, és csak legyintenek?

Újévi fogadalaom - Dohányzásról leszokásDe miért van ennek egyáltalán ekkora jelentősége? Sokkal nagyobb, mint amit egyetlen újévi fogadalom indokolna? Mert ha valamiért nem érzed (még) jól magad a bőrödben TESTILEG, LELKILEG…, és mást szeretnél, azt csak és kizárólag VÁLTOZTATÁSSAL, A VÁLTOZÁS KÖVETKEZETES végigvitelével érheted el.
Úgy, hogy másképp állsz hozzájuk, mint ahogy a sikertelen kísérletek alkalmával tetted: tudatos változáskezeléssel. Változtass, hogy változhass! Mielőtt a nagy szavak bárkit is elijesztenének, ajánlom ezt a kis képzeletbeli párbeszédet:

ISMERŐS?
AZ ÖRÖKZÖLDEK:TÚLEVÉS, SOK KÁVÉ, LÁNCDOHÁNYZÁS, ROSSZ IDŐBEOSZTÁS, FB-, INSTA-ÉS EGYÉB FÜGGÉS, KÖRÖMRÁGÁS…

HA MEGKÉRDEZNÉM, HOGY
– LE SZERETNÉL SZOKNI VALAMELYIK ROSSZ SZOKÁSODRÓL:
Néhányan: Eszem ágában sincs! vagy: Ááá, úgyse tudnék!
A kisebbség: Persze, mindről! A többség: Hát igen, egyikről, másikról!
– ÉS HA MINDEZT LEHETŐLEG NEM DRASZTIKUSAN, HANEM A CÉL FELÉ VIVŐ KÖNNYÍTÉSEKKEL, LAZÁN TEHETED MEG:
Mindenki: Naná, csakis úgy!
– ÉS ZÁROS IDŐN BELÜL ELÉRHETED, HA ODAFIGYELSZ!
Mindenki: Viccelsz, minél hamarabb!
– SZERETNÉD MINDEZT MARADANDÓAN?
Mindenki: Minden vágyam, mert eddig mindig visszaszoktam, abbahagytam, nem kezdtem el…!

Mit szólnál, ha ennek az ideálisnak tűnő beszélgetésnek minden pontja megvalósulna? Mert lehetséges! “Csak” a rutint kell megváltoztatni, de nem mindegy, hogyan. Lehet drasztikusan (ahogy a legtöbben csinálják) borítékolva a kudarcot. És lehet szolíd módszerekkel. Ötletadónak néhány fogás:

SZELÍD ÁTTÉRÉS: úgy, hogy nem akarod gyökerestől és egy pillanat alatt – „volt rossz szokás, nincs rossz szokás” – kiirtani a szokásaidat, (mert úgysem sikerülne), hanem lépésről lépésre vágsz neki a változtatásnak, falod föl az elefántot, ahogy mondani szokás! Egyszerű technikákkal.
RUTINFIGYELÉS: gondolj bele, mennyi tudattalan rutinod van bármivel kapcsolatosan… a reggeli kávéd készítése, ahogy indexelsz a sarkon hazafelé kanyarodva… Megtanulsz szembemenni a rutinból végzett teendőiddel, aktivitásoddal! Egyszerű technikákkal.
RENDSZER versus CÉLOK: nem adott célt tűzöl ki és valósítasz meg több-kevesebb sikerrel, hanem sokkal inkább rendszerben gondolkodsz, és e szerint cselekszel, így, mint egy „melléktermékként” a célod is megvalósul.
A JÓ ÖREG MEGBOCSÁTÁS: az sem főben járó bűn, ha kicsit bűnözöl.
KÖRNYEZETVÁLTOZ(TAT)ÁS: a sikerért  elsősorban a környezeteden változtatsz (az sokkal ijesztőbbnek tűnik, ha magadon kellene), és ehhez kapcsolódik, egy nagyon jó hír, hogy…
…AKARATERŐ: nem kell ráhagyatkoznod! Egy újévi fogadalom megtartásánál?! Igen! Szerintem ennek mindenki örül!

Már-már hihetetlennek tűnik, pedig igaz! Így, egyszerű technikákkal!

Változtatsz vagy minden marad a régiben?
És mindehhez az utat- hogy még inkább a tiéd legyen – te találod meg magadnak, magadban – támogatással!

Tetszik? Változtatsz?=>Vágj bele!

Hogy egyre többen legyünk azok, akik nem azt pártolják, hogy legendává a félbe hagyott agyonsztorizgatott vállalások „nemesedjenek”, hanem sokkal inkább azt, hogy kitűzni…, elkezdeni…, legyőzni…, végigjárni…, elérni… és apró vagy nagy diadalt érezni sokkal felemelőbb, vagy ha úgy tetszik, trendibb!

error: Content is protected !!
Share This