PLETYKA – ZAFTOS

Annyira jó néha egy zaftos kis pletyka a barátnőkkel, jó fej kollégákkal, direkt jót tesz az ember lelkének, ha szabad utat engedhet annak,  hogy kiengedi a gőzt. Mert jót tesz az igazságágérzetünknek, ha tücsköt-bogarat kiabálhatunk az egyébként is undok kolléganőre, aki ráadásul kibabrált velünk, vagy kígyóként sziszeghetjük a piros lámpánál elénk vágó szemtelen celebről szóló friss pletykát a mellettünk ülőnek.

Pletyka

Pletyka

MÁR MEGINT!

De akkor is jól esik a pletyka, a nyelvünk köszörülése, ha nem társul hozzá erős személyes érzelem. Azt leszögezhetjük, hogy a pletykát  – tisztelet persze a kivételnek – legtöbbször a rosszindulat fűti, az a szándék, hogy lekicsinyítsük azt a valakit, aki a céltáblánk. Valahol  az húzódhat mögötte, hogy az esetleg nem helyén lévő önbizalmunknak, önbecsülésünknek próbálunk így elégtételt adni. Már megint!

BELEFÉR?

Ez elsőre ártalmatlannak tűnik! Nem feltétlenül csak úgy, ahogy gondolod, hogy majd esetleg rólad is pletykálnak, és legyintesz, hogy belefér.

BUMERÁNG

Mert amit mondasz másokról, azzal azonosítanak. Nem a barátnőid, és azok, akik szinte kívül-belül ismernek, tudják, hogy jó vagy, és elfogadnak a hibáiddal együtt is, hanem mindenki más, akik kevésbé vagy egyáltalán nem tudja, ki vagy. Ez így van sajnos: Minden visszaüthet, mint a bumeráng. Panaszkodj, pletykálj, beszélj ki másokat, ha nem zavar, hogy tudat alatt azokkal a negatív tulajdonságokkal azonosítanak, amit nem bírsz, kritizálsz másokban.  A jó ebben, hogy a jó is visszaüt: Ha pozitív a kép, amit szeretnél közvetíteni, akkor dicsérj másokat, mondj kellemes dolgokat róluk…  Mert van választásod!

Adó-vevő

error: Content is protected !!
Share This