A Léleknyitogatóban a lelki kiteljesedést, és a „jól érzem magam” állapotot b(l)ogozgatjuk rendületlenül!

A GONDOLATAINKKAL AZONOSÍTJUK MAGUNKAT

Kezdjük azzal, hogy mi nem a mindfulness. Az, hogy a gondolatainkkal azonosítjuk magunkat.
Harvardi boldogságszakértők kutatásai alapján ébrenlétünk 46,9 %-ában (durván fele idejében!) máshol jár az agyunk, mint amivel épp foglalkozunk. Azt mondja, hogy amilyen gyakran nem a jelenben cikáznak a gondolataink, és az, hogy jellemzően merre cikáznak, sokkal jobb előrejelzője a boldogságunknak, (boldogtalanságunknak?), mint az, amivel épp foglalkozunk.
Elgondolkodtató az az állítás is, hogy a boldogtalanságunknak a gondolataink csapongása általában az oka, és nem a következménye. Meglepő, de így van: gondolataink negatív csapongásától leszünk boldogtalanok, és nem fordítva.
Egy másik kutató szerint a gondolatainkat nagyon ritkán tekintjük pusztán gondolatoknak, sokkal inkább a jövőnket, drámaibban a sorsunkat befolyásoló súlyos tényezőknek. „Soha többet nem leszek boldog.” Vagy ezt a szégyent le nem mossa rólam semmi.”

MIÉRT NAGYON VESZÉLYES EZ?

Ezer felé cikázó agyad negatív történeteire sokkal inkább fecséreled a figyelmed, mintsem hogy adott helyzetben az értékeiden, érzéseiden alapuló döntést hoznál! Így persze csökken az esélyed arra, amire vágyunk, hogy boldog légy!

A JÓ HÍR, HOGY VAN ELLENSZER

Ez mind afelé mutat, hogy egyszer és mindenkorra tudatosítsd magadban, hogy a gondolataid NEM TE vagy, mert tényleg nem te vagy, hanem egy részednek, de fontos részednek, a bal féltekédnek a termékei.

CÍMKÉZD ŐKET

Ok, leszögeztük, hogy a gondolataid hiedelmeid, aggodalmaid, frusztrációid – nem te vagy, de ettől még nagyon is cikáznak, hogy próbára tegyenek, sőt, hogy minden baj forrásai legyenek. Ahhoz, hogy kifogd a cikázásukból a szelet, célszerű kívülről nézni, és elnevezni, címkézni őket. Így könnyebb függetlenedni tőlük, sőt csillapítani is a hozzájuk társuló érzelmeket.

ZSIGERBŐL REAGÁLSZ? INKÁBB MÉRLEGELJ!

Mert mi szokott kisülni abból, ha nem kapcsolsz át, hogy ránézz a helyzetre? Sokszor olyasmi, amit utólag megbánsz…! Mindannyiunknak ismerős, amikor megnyomják rajtunk azt a bizonyos gombot, ami valami fájdalmasat aktivál, és zsigerből reagálunk… Eleinte önuralom kell hozzá, de jobban jársz, ha magadnak szegezed a kérdést, hogy „jó ez bárkinek is?”.
Persze nem csak kiélezett helyzetekben tudod használni. Bármely helyzetben feltéve magadnak a kérdést, föntről a helikopteredből nézve a szitut (részletek az akciózónában) meg tudod adni a megfelelő választ. Miért fontos ez? Az emberek félnek egyedül maradni a gondolataikkal, vagy ha túl vannak ezen, akkor már beletörődtek a rosszba: szorongásba, depresszióba, vagy abba, hogy ők extrém nehéz esetek. Na, például ebből a reménytelenségből segít kihúzni őket minden, amiről idáig ebben a blogosztban szó esett, vagyis körülbelül a mindfulness. És persze a meditáció.
Ugyanis a kettő kéz a kézben jár, ha a meditációban gyakorlott vagy, akkor a mindfulness már gyerekjáték lesz.

AKCIÓZÓNA

Akciózóna – Mozdulj el időben
Tedd fel magadnak a kérdést: „Amin most agyalok/rágódom, fog számítani két hét, de akár csak két nap múlva is? Az esetek nagy részében a válasz az, hogy nem… így tényleg ne vacakolj vele, engedd el, most!
Akciózóna – Mozdulj el térben
Tanuld meg magad kívülről figyelni: te is biztosan szívesen ülsz helikopterre, és föntről a megszokotthoz képest másképp látod a tájat. Látod, hogy az utak hogyan keresztezik egymást, míg ha lent bolyongsz az utcán, akkor simán eltévedsz (tudom, a GPS-korszakban…, de tudod, miről beszélek). Hasonlóan az aggodalmaiddal, negatív gondolataiddal, dühöddel is így tehetsz, „helikopterről”, figyelve őket, esélyed van arra, hogy megfontoltabb döntést hozzál az adott szituban. Ami hosszabb távon valóban odavezethet, hogy boldogabb leszel!
Akciózóna – Bokszkesztyű
Engedjetek meg még egy személyes tapasztalást, és taktikát, amit gyakran alkalmazok, ha negatív gondolatok törnek rám. Egyszerűen gondolatban bokszkesztyűt húzok a jobb kezemre (=pozitív énemre) és vizualizálom, hogy lebokszolom, kiütöm vele a balt, a negatív énemet. Néha még a kezemmel is lekövetem a mozdulatot! Bármit kitalálhatsz, amit képileg hatásosnak érzel, a lényeg, hogy válaszd szét, tudatosítsd a két oldalt.
Akciózóna – Megszólítás
A nagyobb hatás kedvéért meg is szólíthatod magad – mintha a haverod lennél: „Figyelj, … (ide a neved, beceneved kerül),  és utána jöhet a boksz, helikopter…!

MINDFULNESS  VAGY BELESÜPPEDÉS

Ez mind egyszerű, és miind segít, szóval a döntés a tiéd: a negatív „agyszüleményeidet dajkálod:„Egy rakás szerencsétlenség vagyok… Állandóan felsülök” vagy többek között az idézett kis trükkök segítségével edzed magad abba az irányba, hogy szép lassan megszabadulj tőlük.

Már hallok is egyeseket: húúú, ez enyéimet szinte lehetetlen kiirtani, annyira sok nehéz van a puttonyomban. És ez az újabb jó hír, ha ezt mondod, akkor máris kívülről látod magad, és érzékeled a különbséget „a belesüppedek a …-ba” és a „máshogy nézem” között. Ez az előszobája a változtatásnak.

Amivel nem érdemes késlekedni, mert a tartós belesüppedés hosszabb távon súlyosabb mentális következményekkel járhat, és ebben a változtatásban igazán jó partnered tud lenni a mindfulness.

error: Content is protected !!