Mi történik, ha valahová megérkezel? Te mondod: Itt vagyok! vagy érzed feléd áradni: Hát, itt vagy!

Hát, itt vagyok!

Itt vagyok!

Az, hogy ezt érezd, sok tényező pozitív együttállásának eredménye. Egyet itt most kiemelnék. Sokakkal beszélgetek mostanában, és ha megnyílnak, akkor nem egy közülük panaszolja, hogy úgy érzi, nem szeretik őt. Neki csak a „hát, itt vagyok” jut. Aztán nagyon sokszor mi derül ki?… Pontosan: hogy ő nincs jóban a világgal, nem szereti az embereket (sem). Ha mélyebbre ásunk, akkor ennek nagyon egyszerű okát találjuk, valamiféle… félelmet, aminek a forrása sokféle lehet, kudarcélmény, önbizalomhiány. Ezt megérzik az emberek, és óhatatlan távolságtartók lesznek. A kígyó a farkába harap, a „nem szeretnek” belőlünk árad! Túl azon, hogy a félelem helyébe célszerű a szeretetet csempészni, ami tudatos változási folyamat eredménye lesz, számos kis trükk létezik a kommunikációban, hogy jó társaság legyünk, hogy örüljenek nekünk.

Ha Te is hasonló cipőben jársz, próbáltad már azt, hogy kedveskedve, smúzolva igyekezted elfogadtatni, népszerűvé tenni magad? Vagy valami okossággal bevágódni? Borítékolható eredménnyel…

Az egyik trükk az, hogy nem magadat tolod előtérbe, hanem a másikat, hogy érezze, hogy érdeklődsz iránta. Az őszinte érdeklődésed csodákra képes. Ha kérdezel, és figyelmesen meghallgatod, mit mesélnek az emberek. Ugyanis szinte kivétel nélkül szeretnek magukról beszélni. Fontosnak érzik magukat azáltal, hogy érdeklődsz, pláne, ha tanácsot kérsz. (Nem, utóbbitól nem leszel kevesebb!)

Hát, itt vagy!

Hát, itt vagy!

Egy-ketten már visszajelezték – nagy örömömre – hogy ezáltal ők is elkezdték jól érezni magukat, több okból is: például rájöttek, hogy másoknak is hasonló (mélységű) problémái vannak, vagyis nincsenek egyedül a megpróbáltatásaikkal, elakadásaikkal. (Mert hajlamosak vagyunk azt érezni, hogy nagyon kicsik vagyunk, van a világ, és vagyunk mi egyes-egyedül a gondjainkkal.) További előnye a helyzetnek, hogy figyelmes hallgatóságként értékesnek érezhetik magukat, és nem utolsósorban, hamarabb nyitnak, válnak felszabadultabbá.

Így egyre könnyebben elérhetővé válik számukra is a „Hát, itt vagy!” érzése, és az elfogadás sikere a szimplán “Itt vagyok” helyett! Mert mindig van választásunk 🙂

error: Content is protected !!
Share This