A léleknyitogató, boldogságserkentő rovattal továbbra is a lelki kiteljesedést b(l)ogozgatjuk! Aki próbálta a múltkori blog áldásos háláját, az bizonyára tudja, és tapasztalja, hogy valóban áldásos a hatása. És aki megosztaná ezzel kapcsolatos tapasztalatait, bátran tegye itt! Akkor a lelkünknek úgy kedveztünk a hálával, hogy a szeretetet kapcsoltuk magasabb fokozatra, most pedig úgy, hogy a mindennapi ténykedésünkbe csempészünk, több olyan dolgot, ami boldogságserkentő. Az elsőt így hívnám:

FELEDKEZZ BELE!

Feledkezz bele!Feledkezz bele, ahogy a gyereked nézed, miközben játszik, vagy abba, ahogy a gyereked nézi a gyerekét… A reggeli kávéd ízébe, illatába, miközben szürcsölgeted azt… a tó, folyó, tenger, óceán partján a vízen tükröződő aranyhídba, … feledkezz bele a színkavalkádba is, ha a természetben vagy! Vagy merülj bele a zenébe, amit épp hallgatsz… Hagyd, hogy lúdbőrös legyen tőle a bőröd, úgy igazán… (nekem Bocelli és Rúzsa Magdi, akik erre legjobban beváltak…). Ne sajnáld azt az 5-10 percet naponta a belefeledkezésre ! Ha rászoksz, észrevétlen jobban fogod érezni magad!

BOLDOGSÁGSERKENTŐ No.1: ADJ!

Ez a boldogságserkentő mindenkinek ismerős, és az egyik legjobb: adni jobb, mint kapni!  Adj bármit, amit jó szívvel tudsz adni: mosolyt, szívességet, ölelést, apró vagy nagyobb segítséget! És figyeld a hatást! Bármikor jöhet, a következő pillanatban, két nap.. vagy két év múlva…! Csak figyelj!
Sokszor hallom: „…és nekem ki ad?” Ha önző (?) a környezeted, még inkább fontos, hogy bevesd ezt a boldogságserkentőt! Mert a boldogságodért teszed! Gyakorolj! Ha boldogabb leszel ettől – mert az leszel- akkor ezáltal a környezetednek is többet tudsz adni, és még az is kiderülhet, hogy nem is önzők 🙂 .

NE PUNNYADJ!

BoldogsagserkentoHát nagyon elcsépelt első hallásra, de kutatások kimutatták, hogy mi emberek nem arra törekszünk, hogy azt csináljuk, ami élvezetet okoz, hanem – mily meglepő 🙂 – azt, ami könnyebb. Könnyebb például a tévé előtt „punnyadni”, mint valami újba belefogni, kipróbálni, megtanulni. Nem mondom, a semmittevésre igenis szükségünk van, de figyeld meg magadon, hogy ez mennyire gyakori! A komfortzónád  persze nagy úr! Abból kilépni, valami olyan kell, ami igazán megmozgat. Hát keress olyat! Egy egyszerű példánál maradva, én mostanában– ez most véletlen egybeesés a tévével, de – derékkarcsúsító gyakorlatokat végzek, ahelyett, hogy csak a tévét nézném. Vagy rendet rakok egy fiókban, mert engem az tényleg megmozgat (ugyanis imádok rendet rakni, rendszerezni). Vagy megtanulok egy beállítást a mobilomon vagy egy app kezelését… A lényeg, hogy minél többször olyat csinálj, amivel több leszel (vagy a környezeted), vagy amivel tanulsz. Mert attól garantáltan jobban fogod érezni magad! Működik!

CSINÁLD…

…amiben jó vagy! Amiben szerinted jó vagy! Minél többször! Ez az egyik legtutibb boldogságserkentő! Mindenkinek vannak képességei, készségei, amiben igazán jó, ezért élvezi, kiteljesedik benne, ha használja őket. Neked is! Munkában, magánéletben egyaránt. Gondold át, hogy mik ezek, ha itt az ideje változtatnod! Akkor mindenképp, ha jobban szeretnéd érezni magad a bőrödben!

Hát, ez klassz! – mondhatod, ha unottan, esetleg szorongva igyekszel(?) naponta a munkahelyedre. Ha ráadásul utóbbi, az bizony kritikus a boldogságod szempontjából, mert gondolatilag, tevékenységben, eltöltött időben a munkádnak kiemelkedő szerepe van az életedben. Ha ott nem azt csinálod, ami te vagy, akkor számodra a legjobb módszer cégen belüli vagy komplett munkahelyváltásról beszélgetni olyanokkal, akik vették a bátorságot, és meglépték a „lehetetlent”, hogy azt csinálják, amiben jók, erősek. Az ő tapasztalásaikkal felvértezve bátrabb leszel. (Már hallom is a számtalan kifogást, igen, de…, ok, de… ! Felejtsd el őket!). Ha nem vagy elég bátor, akkor, íme, Neked, némi provokáció: „Ne csinálj semmit, vagy nyugodtan vedd vészmadarakkal körbe magad, ha a boldogtalanságba beleragadni a te utad!” => Az út Önmagad felé
Ha viszont  jó a munkahelyed, élvezd, keress újabb neked való kihívásokat (ott is)!

Szuper a történetben, hogy szabadidődben szabad választásod szerint hangolódhatsz az elégedettségre az erősségeiddel. Ha még nem tetted, keresd meg őket, ahogy egy ismerős lány tette: gyerekkori akvarellfestő hobbiját „porolta le”. Imádja, és nagyon élvezik mások is, a parkban köré sereglenek, miközben fest…! Ez az egyik az örömsztorik közül, amelyeket facilitáltam.

Ugye, hogy nagy a  boldogságserkentő választék? Ha vannak továbbiak, amik neked már beváltak, köszönjük, ha megosztod!

A következő Léleknyitogatóban: Idősíkok mentén, vagyis jelen lenni jó!
A korábbiban, ha még nem olvastad: Az a fránya, áldásos hála

 

error: Content is protected !!